Undervisning

Serigrafi –

En enkel trykteknik med farver – flader – linier.

Instruktør/ underviser: Joan E. Andreasen

Hvordan arbejder man?
Teknikken er enkel for alle at håndtere. Man får på work shoppen en ramme udleveret med opspændt tynd silkedug. Rammen lægger man ved trykningen ned mod det papir/ stof, man ønsker at trykke på.
Herefter lægger man 1. Lag maling ned langs bundkanten. Vi bruger almindelig akrylmaling og stoftrykmaling.
Herefter trækker man malingen henover dugen, såden siver ned gennem silkedugens masker og ned på papir eller stof i en fuldstændig jævn flade med præcis afgrænsning. Ovenover kan man se, hvordan der bruges en såkaldt rakel til at presse malingen igennem – i virkeligheden kan et udtjent kreditkort eller en murespartel bruges.
Efter 1. Tryk vaskes rammen grundigt i koldt vand, tørres med en hårtørrer , og er den klar til 2. Lag maling, hvis det ønskes. Har man fx trykt med blåt i 1. Tryk, så kan man vælge en mørkere eller lysere kontrastfarve – det gør ingen forskel.
Ideen er så, at man videre arbejder med at afmaske/ reservere/ dække visse partier på sit tryk, der ikke skal have farve fra et evt 3. Tryklag. Man kan dække med papir, der er revet ud i en form, en skabelon, man har skåret i selvklæbende folie. Har man en skabelon, så læg den under trykkammer på papiret, og der opstår et fint aftryk af den. Alle flade elementer kan bruges som skabelon!

Andy Warhole var den kunstner, der virkelig blev kendt på at bruge serigrafien. Hans ønske var at gøre kunst til noget alle kunne få del i. Især gennem plakatkunsten gjorde han alvor af den ide.
Det billedudtryk, man opnårved at arbejde med serigrafien er hver gang unikt, når man arbejder sig frem gennem flere lag tryk med fx skabeloner. Fordelen er, at der kan arbejdes i flere lag og processer, der får trykkene til at “klinge sammen” farve- og formmæssigt.
Man kan så også arbejde videre, når trykket er tørt, sådan at man lægger tusch eller akvarel, evt også akrylmaling over trykket.
Jeg vil lære jer at snitte jeres egen rørpen,, så I kan fastholde det personlige udtryk!!

Materialer, der udleveres:
1 opspændt ramme og rakel
2 maling ( grundfarverne og sort og hvid)
3 papir – også avispapir!
Medbring selv: gummihandsker, specielt papir, hvis du vil bruge det, motiver og skabeloner, du ønsker at bruge. Klude, og pensler og speciel maling, du vil afrunde dit tryk med.

Nærmere orientering kommer senere.
Hilsen Joan Andreasen

Synes godt omVis flere reaktioner

Kommenter